När det kommer till skatt finns det flera olika typer och olika benämningar, vi reder här ut begreppen så att det är lite enklare att förstå.
Marginalskatt
Marginalskatt är den skatt du betalar in på din sist intjänade tusenlapp. Om din inkomst håller sig under gränsen för statlig inkomstskatt så kommer din marginalskatt ligga på ungefär 300 kronor på varje inbetalad tusenlapp. Om du däremot skulle överstiga gränsen för statlig inkomstskatt så kan du komma att betala upp emot 500 kronor per betalad tusenlapp. Detta brukar man kalla att marginalskatten höjs. Det finns tabeller för att kontrollräkna på hur mycket du betalar i marginalskatt men det enklaste sättet är att titta på hur mycket du skattar idag och sedan jämföra hur stor skillnad det hade varit om du till exempel tjänade en tusenlapp extra.
Skattereduktion
Skattereduktion innebär att den uträknade skatten minskar. Skattereduktion för bland annat hushållsarbete och gåvor begär du i din inkomstdeklaration. Övriga reduktioner av skatt sker automatiskt hos Skatteverket när de fattar beslutet om din slutskatt. Skattereduktionen sker i en bestämd ordning enligt lag och är följande: kommunala fastigheter för pensionärer, sjöinkomst, allmän pensionsavgift, jobbskatteavdrag, underskott av kapital, husarbete och sedan gåvor. Skattereduktionen räknas sedan av din inkomstskatt. Har du en skattereduktion som inte kan utnyttjas får den inte sparas till kommande inkomstår.
Stämpelskatt
Det skatt du betalar när du köper en tomt eller en fastighet kallas för stämpelskatt. Denna skatt gäller även om du tar en säkerhet i fastigheten. Kostnaden för stämpelskatt kan variera och avgörs bland annat på hur du kommit över fastigheten. Det finns tillfällen då du inte behöver betala stämpelskatt men i dessa situationer ska du betala en expeditionsavgift. Expeditionsavgiften finns för att ersätta kostnader för handläggningen och är en fast summa. Ska du köpa en fastighet så betalar du alltid stämpelskatt och även kostnaden för handläggningen. Stämpelskatten varierar beroende på vilket typ av köp du gör. När det kommer till arv och bodelningar betalar du ingen stämpelskatt men expeditionsavgiften kvarstår. När det kommer till gåvor så betalar du expeditionsavgift beroende på hur många gåvobrev du skriver – tre gåvobrev resulterar i tre expeditionsavgifter. Uppstår det komplikationer och ett ärende förklaras vilande, betalar du en extra expeditionsavgift. Ett vilande ärende kan bero på olika faktorer som bland annat att det saknas namnteckningar eller medgivande av de delaktiga. Expeditionsavgiften är till för att täcka kostnaderna för handläggarna.
A-skatt
A-skatt är vad man i Sverige kallar den allmänna skatten för löntagare. A-skatten dras automatiskt från skatten du får från din arbetsgivare. Näringsidkare som inte har rätt till F-skatt eller av andra skäl inte vill ha det får istället A-skatt. Även pensionärer betalar A-skatt. Det finns även möjligheter för juridiska personer att ha A-skatt. För personer som inte har möjligheter att få automatiska avdrag för A-skatt görs det istället en debiterad A-skatt som betalas in av personen själv, en så kallad särskild A-skatt. A-skatten för löntagare brukar beskrivas som preliminärskatt i lönebeskedet. Detta beror på att den slutliga skatten räknas ut på deklinationer i slutet av taxeringskalendern.
Moms
Moms, eller mervärdeskatt som det också heter, är den skatt alla betalar vid köp av varor och tjänster. Momsen är redan tillagd på priset när vi som privatpersoner köper varor och tjänster och är inget vi behöver tänka på. Detta skiljer sig dock från företagare där du deklarerar och betalar moms på egen hand. Om du som företagare säljer varor eller tjänster i Sverige så måste du ta ut moms av dina kunder. Detta kallas utgående moms och är ingen kostnad för dig som företagare utan fungerar som en skatt du tar ut av kunden och för vidare till staten. När du sedan köper varor och tjänster till ditt företag betalar du en så kallad ingående moms. När du redovisar och betalar moms till skatteverket, är det viktigt att du skiljer på ingående och utgående moms som du ska betala.