I många fall erbjuds kunder att delbetala sina köp. Det innebär att säljaren inte kräver direktbetalning, utan att du istället betalar för en vara i efterhand och då ofta i mindre, månatliga belopp. Att delbetala en vara kan vara en smidig lösning om du inte har de medel som krävs eller om du av annan anledning inte vill ta hela kostnaden på samma gång. Följer du avbetalningstiden kan det till och med vara fördelaktigt då det beroende på avtal, kan vara räntefritt.
När du tecknar en avbetalningsplan
En avbetalning kallas också för en form av kreditköp och är helt enkelt ett lån. Det är oftast inte butiken i sig som är långivaren, utan vanligtvis en bank eller ett kreditmarknadsbolag. Beroende på vad och var någonstans du handlar är lånen uppbyggda på olika sätt. Därför är det viktig att du noga kontrollerar information och avtal innan du väljer att delbetala din produkt – studera framförallt den effektiva räntan, som är ett annat ord för den totala kostnaden för ditt lån. Den effektiva räntan innefattar alla avgifter, till exempel uppläggnings- och aviseringsavgifter, och ska alltid noga framgå i marknadsföring och dokumentation. Vid köp har du rätt till ett kreditavtal som ska vara bestående och en fullt läsbar handling med uppgifter som är lättförståeliga och kortfattade.
Att tänka på
Det kan vara lockande att inte betala hela beloppet på en gång, eller att skjuta upp betalningen till kommande månad. Att delbetala en vara kan också vara en smidig lösning om du för tillfället inte har hela beloppet som krävs för köpet. Vad du däremot bör ha i åtanke är att en avbetalningsplan även innebär räntor och olika former av avgifter, vilket gör att varans slutbelopp ofta blir betydligt dyrare än om du betalat kontant. Många butiker lockar med låga räntor och ibland är de helt räntefria. Däremot bör du som konsument vara medveten om att avbetalningsköpen ofta har mycket höga avgifter knutna till lånet. Dessa informeras oftast om först i det finstilta. Det kan även tillkomma en hög ränta om du inte återbetalat under den förutsatta tidsramen.
Tänk också på att en avbetalning klassificeras som kredit. Har du flera avbetalningar stående ses du som högriskkund och kan få svårigheter att ta lån. Alternativt tvingas till lån med hög ränta. Se därför till att tänka långsiktigt när du tecknar en avbetalningsplan och använd det inte som en snabb lösning eller ersättning för ”pengar du inte har”.
Lagar och regler kring avbetalning
Ett avbetalningsköp regleras efter lagar. I Sverige tillämpas Konsumentkreditlagen samt Lagen om avbetalningsköp mellan näringsidkare. Tycker du att du har blivit vilseledd eller att företaget använt sig av ojusta metoder, bör du vända dig till Konsumentverket. Inte alla känner till att det faktiskt går att anmäla situationer som dessa. Istället skuldbelägger konsumenten sig själv för att de ”gått i fällan” eller inte tagit till sig all information ordentligt. Du bör dock ha i åtanke att vilseledande marknadsföring tyvärr inte är ovanligt.