Alla banker i Sverige omfattas av lagen om banksekretess. Det innebär att banken har tystnadsplikt och att en banktjänsteman inte får lov att berätta för någon att du är kund i banken eller någon annan information om dig. Sekretessen är till för att du som privatperson ska kunna känna förtroende för din bank och vara säker på att dina uppgifter inte lämnas vidare till någon utomstående. Sekretessen omfattar inte bara din ekonomiska situation utan gäller allt som kan ha kommit till bankens kännedom gällande dig som kund. Det kan gälla din personliga situation som till exempel sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa eller dylikt. Uppgifterna omfattas av sekretessen även om banktjänstemannen har fått kännedom av dem utanför tjänsten.
Sambor och makar
Även om två personer är sambor eller gifta så får inte banken lov att lämna ut uppgifter om den andre parten. Enligt äktenskapsbalken är makar skyldiga att upplysa varandra om deras respektive ekonomi men det innebär inte att banken kan lämna ut information om den andre makens affärer i banken. Det finns dock ett undantag då denna information kan lämnas ut och det är om det är uppenbart att det ligger i den andre makens intresse att ta del av informationen.
Då gäller inte sekretessen
Det finns vissa situationer då banksekretessen upphör att gälla. I vissa fall är banken till och med skyldig att lämna ut information.
-
Banken har rätt att lämna ut information om en omyndig person till dennes förmyndare.
-
Konkursförvaltare har rätt att ta del av upplysningar angående konkursboets bankförbindelser.
-
God man och förvaltare bör få reda på information om sådant som har med hans uppdrag att göra.
-
Dödsboet till en avliden bankkund har rätt att ta del av information rörande kundens bankförbindelser av betydelse för dödsboet.
-
Banken kan lämna upplysningar angående en skuld till en borgensman.
Misstanke om brott
Ibland är banken är skyldig att lämna ut vissa uppgifter. Detta gäller framför allt när det finns misstankar att ett brott har begåtts. Enligt lagen är banken skyldig att lämna uppgifter till finansinspektionen om inspektionen begär det. Skatteverket är en annan myndighet som får lov att ta del av vissa uppgifter. Dessutom måste banken samarbeta med polis och åklagarmyndighet om en förundersökning har inletts. Bankpersonal måste liksom övriga medborgare avlägga vittnesmål inför domstol. Sekretessen gäller inte heller om det finns misstanke om penningtvätt. Likaså är banken skyldig att lämna ut uppgifter till Kronofogden för att dessa ska kunna bedöma möjligheterna till utmätning.